oops blog

Ένα Super Food από Μόνο του!

Το αυγό αποτελεί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ μαζί με το γάλα ανήκουν στις πλέον πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αποτελεί ίσως το πιο βολικό και πλήρες τρόφιμο που μπορείς να βρεις στην καθημερινότητά σου, μιας και προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία και ταιριάζει σε πολλές συνταγές.  Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και αντιοξειδωτικά. Έχει μόλις 70 θερμίδες ανά τεμάχιο.

ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Η πρωτεΐνη του αυγού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή αποτελείται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ δύο μεσαία αυγά (ισοδύναμα με 100 γρ ) σου παρέχουν το 30 % των πρωτεϊνικών σου αναγκών.

Οι πρωτεΐνες του αυγού συμμετέχουν σε πλήθος λειτουργιών. Σημαντικότερες από αυτές είναι η δημιουργία νέων ιστών και η αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. Συντελούν, επίσης, στη ρύθμιση του μεταβολισμού σου, μιας και αποτελούν τους δομικούς λίθους για το σχηματισμό των ορμονών και ενζύμων. Κατά την άσκηση, η πρωτεΐνη μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας και επιταχύνει την αποκατάσταση της. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του στην αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού κατά την παιδική  και εφηβική ηλικία.

ΛΙΠΑΡΑ

Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλης. Αν και η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερόλης σου στο αίμα, το αυγό έχει εσφαλμένα απομακρυνθεί ή περιοριστεί από τη διατροφή αρκετών από εσάς προκειμένου να ρυθμίσετε τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Αντιθέτως, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πως η κατανάλωση αυγών έχει ωφέλιμη επίδραση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΜΕΤΑΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή είναι να τηρείς μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Με αυτή την έννοια το αυγό είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Δύο αυγά καλύπτουν περισσότερο από το 15% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες Α, Ε, Β2 ,  νιασίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο και περισσότερο από το 30% των αναγκών σου  σε βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, χολίνη και φώσφορο.

Ταυτόχρονα περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Και τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη λειτουργία της όρασης και του εγκεφάλου σου και ενισχύουν την μνήμη.

ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ

Το αυγό, κατά γενική ομολογία, θεωρείται το πιο παρεξηγημένο τρόφιμο. Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η εκτίμηση της χοληστερόλης στην δίαιτα ως πιθανού παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, οδήγησε σε μια μείωση της κατανάλωσης αυγού, λόγω της αντίληψης που επικρατεί ότι αυξάνει την χοληστερίνη. Ευτυχώς για τους λάτρεις του αυγού, το διατροφικό αυτό δόγμα «όχι πάνω από 3 κρόκους τη βδομάδα» άρχισε να εγκαταλείπεται όταν νέες μελέτες που έδειξαν πως η χοληστερόλη των τροφών δεν επηρεάζει τόσο τη χοληστερόλη του αίματος ή τουλάχιστον όσο νομίζαμε παλιότερα, αλλά κατά περίπου 10%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε ενδογενή σχηματισμό της αφού πρόκειται για μια χρήσιμη ουσία για τον οργανισμό (παραγωγή ορμονών, πέψη κ.ά.). Έτσι λοιπόν χωρίς κάποιο ενδοιασμό μπορείς να εντάξεις το αυγό στη διατροφή σου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Τα αυγά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να διατηρήσουν μια σωστή διατροφή. Η άποψη ότι οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο του αυγού είναι πλέον παρωχημένη. Αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αθλητών που χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερα από ένα αυγά την ημέρα προκειμένου να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Ωστόσο δεν απαγορεύεται η κατανάλωση κρόκου αυγού για όσους κάνουν διατροφή με στόχο την αύξηση μυϊκής μάζας.

ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Αν συνδυάσεις αβγά με λαχανικά, αυξάνεται κατά πού η απορρόφηση των καροτενοειδών από τα λαχανικά, αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη μείωση χρόνιων νοσημάτων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ταυτόχρονα οι κρόκοι των αυγών περιέχουν βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου. Έτσι αν προσθέσεις λίγο τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά και το συνδυάσεις με μπουκετάκια μπρόκολου (μια φυτική πηγή ασβεστίου) θα καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες.

Συμπέρασμα…

το αυγό είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, που συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό αλλά και για τους αθλητές αφού παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να απαξιώνεις τους μύθους σχετικά με την κατανάλωσή του γιατί η  κατανάλωση αυγού σε μέτριες ποσότητες, συμβάλλει στην διατήρηση μιας συνετής και ισορροπημένης διατροφής τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους αθλητές.

Μπαμπαρούτση Ειρήνη, Phd, Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα», Διατροφολόγος Εθνικής Ομάδας Στίβου

 

 

OOPS SHOP

oops έχεις γνώμη, γράψε την εδώ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ Το προϊόν αφαιρέθηκε. Ακύρωση
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.