oops blog

Μελομακάρονα. Λαχταριστά, Μελωμένα & Τραγανά.

Μέρες που είναι, σκέφτηκα να σου κάνω ένα λαχταριστό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Φυσικά τα μελομακάρονα είναι το πιο αγαπημένο γλυκό των γιορτών μαζί με τους κουραμπιέδες. Σε πόσα σπίτια άραγε ψήνονται ταψιά γεμάτα με αυτά τα καλούδια και πόσο όμορφα μυρίζουν οι κουζίνες με τα αρώματα του μελιού, της κανέλας, του ανθόνερου και του αμύγδαλου…
Αυτή η συνταγή είναι όχι μόνο δοκιμασμένη αλλά τη φτιάχνει η μητέρα μου για πάνω από τριάντα χρόνια με άριστα πάντα αποτελέσματα. Φτιάχνεται πανεύκολα με αγνά υλικά στη κουζινομηχανή σε λίγα λεπτά και αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες θα έχεις τα καλύτερα μελομακάρονα που έχεις δοκιμάσει.

Υλικά
250 γρ αλεύρι φαρίνα
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ ζάχαρη
350 γρ Λάδι, ελαιόλαδο με αραβοσιτέλαιο
150 γρ χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ  γαρύφαλλο
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
½ κ.γ baking soda
100 γρ σπασμένο καρύδι για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
3 ξύλα κανέλας
5 γαρύφαλλα
Τις κούπες από το πορτοκάλι

Τρόπος παρασκευής
Βράζεις το σιρόπι για 6-7 λεπτά και το αφήνεις να παγώσει. Τοποθετείς το γάντζο για ζύμη στη κουζινομηχανή αν έχεις,  ανακατεύεις τα υγρά υλικά και προσθέτεις όλα τα στέρεα. Σε ένα λεπτό θα έχει γίνει μια μαλακή ζύμη.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170 βαθμούς. Πλάθεις τα μελομακάρονα σε οβάλ ή στρόγγυλο σχήμα και το τοποθετεις σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πιρούνι πιέζεις και κάνεις ελαφρά σχήματα στα μελομακάρονα.
Ψήνεις για περίπου 25 λεπτά και αμέσως βυθίζεις τα καυτά μπισκότα στο σιρόπι για 15 δευτερόλεπτα, ή 25 αν τα θέλεις πολύ σιροπιαστά. Σουρώνεις καλά και πασπαλίζεις τα μελομακάρονα με το καρύδι.

Καλή επιτυχία! Καλές γιορτές!

Γιώργος Γεράρδος, Chef.

oops έχεις γνώμη, γράψε την εδώ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ Το προϊόν αφαιρέθηκε. Ακύρωση
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.