oops blog

Ο αθλητισμός διδάσκει & προετοιμάζει τα παιδιά…

Αν ξεκινήσουμε εμείς οι ενήλικες,να σκεφτόμαστε τι ρόλο έπαιξε ο αθλητισμός στην παιδική μας ηλικία, αμέσως θα αντιδράσουμε είτε θετικά, είτε αρνητικά.Ή θα χαμογελάσουμε και θα μας έρθουν ωραίες αναμνήσεις ή θα αναπολήσουμε απλώς κάποιες από αυτές που ίσως είναι χωρίς νόημα.

Αν λοιπόν επανέλθουμε στην σημερινή μας κατάσταση,το πιθανότερο είναι, να διαπιστώσουμε ότι έχουμε επηρεαστεί απο το παρελθόν μας.

Κάποιοι που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό, συνεχίζουν ακόμη την δραστηριότητα αυτή γιατί γνωρίζουν τα οφέλη, τα όμορφα συναισθήματα που προκαλεί, όπως και την υγεία που προσφέρει η γυμναστική.

Κάποιοι άλλοι που δεν ασχολήθηκαν ποτέ και δυστυχώς βρίσκονται σε κατάσταση μιας γενικής σωματικής αδράνειας, δεν βοηθούν την φυσική τους κατάσταση που χρειάζεται μια «δράση» για να μη φέρει την… αντίδραση.

Η άθληση λοιπόν απο την παιδική ηλικία είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ άλλοτε.Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχουν εξαφανιστεί οι αλάνες,έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα,δεν υπάρχουν σωστές εγκαταστάσεις και υποδομή στα περισσότερα σχολεία, ενώ το άγχος μεταδίδεται αναπόφευκτα από τους γονείς στα παιδιά, τα  παιδιά  έχουν  ανάγκη  από  καθημερινή  φυσική  δραστηριότητα και άθληση.Παράλληλα, η άσκηση βοηθά στην  ανάπτυξη  και  βελτιώνει  τόσο  τη  σωματική όσο  και  την  ψυχική  υγεία.

 Ο αθλητισμός διδάσκει σημαντικά μαθήματα ζωής για το σεβασμό, την ηγετικότητα και τη συνεργασία. Προωθεί την ισότητα για όλους και γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων ενώ ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα από ειδικούς και έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής,τους δίδεται η ευκαιρία να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σε έναν όμορφο ,υγιή και ξεχωριστό τρόπο ζωής.Επίσης αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και γίνονται μέλη μίας μικρής κοινωνίας-ομάδας που έχει κανόνες,ρόλους,κοινούς στόχους,συνεργασία, κοινή προσπάθεια,και φυσικά κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν νέες φιλίες.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντάξουν αυτόν τον τρόπο ζωής και κατά την ενηλικίωσή τους και να βελτιώνονται και ως άνθρωποι.

Τέλος, ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία ενώ μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.

Σε συμβουλεύω λοιπόν να εντάξεις τα παιδιά σου στον αθλητισμό από μικρή ηλικία και είναι σίγουρο πως θα τους έχεις χαρίσει ωραίες αναμνήσεις για τον μέλλον και θα τους δημιουργήσεις έναν δυνατό,δίκαιο και ακέραιο χαρακτήρα.

Μιχάλης Τομαράς

Πρωταθλητής στίβου στο άλμα εις ύψος, καθηγητής φυσικής αγωγής.

oops shop

oops έχεις γνώμη, γράψε την εδώ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.